BioNTech, Almanya’dan çıkıyor: Özlem Türeci ve UÄŸur Åžahin ÅŸirketi taşıyor

İlk corona virüs aşısını geliÅŸtiren Prof. Dr. UÄŸur Åžahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, ÅŸirketleri BioNTech’i Almanya’dan taşıma kararı aldı. İkili AR-GE aÅŸaması daha hızlı diye İngiltere’yi tercih ederken Alman basınında çıkan haberlerde ülkedeki ağır bürokrasi eleÅŸtirildi.

Almanya’nın önde gelen basın kuruluÅŸlarından Bild’de Berlin yönetimini ve ülkedeki bürokrasiyi eleÅŸtiren bir haber yer aldı. 

Son yıllarda birçok ÅŸirketin araÅŸtırma ve geliÅŸtirme süreçlerindeki yavaÅŸlık ve bürokratik engeller yüzünden Almanya’dan çıktığı öne sürüldü. 

Bild’in haberine konu olan son ÅŸirket ise corona virüs aşısını geliÅŸtiren BioNTecH oldu. Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. UÄŸur Åžahin’in mRNA çalışmaları yapan ÅŸirketi BioNTech, ilk Covid-19 aşısını geliÅŸtirerek dünya çapında bir markaya dönüşmüştü. 

Almanya’da tıp dünyasının en önemli ödüllerinden kabul edilen “Paul-Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022’yi de alan çift ÅŸirketin faaliyetlerini İngiltere’ye taşıma kararı aldı. İngiltere’de ilaç geliÅŸtiren ÅŸirketler ve yetkililer arasında daha yakın bir iliÅŸki olduÄŸu böylece sorunların daha hızlı aşıldığı belirtiliyor. Nitekim geçtiÄŸimiz günlerde İngiltere hükümeti ve BioNTecH  Konuya iliÅŸkin konuÅŸan Prof. Dr. Türeci, “Avrupa’da biyoteknoloji ekosistemlerinin teÅŸviki ve ilgili yönetmelikler ve yönergeler için ve araÅŸtırmanın finansmanıyla bunun uygulamaya daha hızlı dönüştürülmesi” gibi sebeplerin kararlarında etkili olduÄŸunu söyledi. Bayer gibi medikal devlerin de ilaç sanayilerini ABD ve Çin gibi ülkelere taşımayı düşündüğü belirtildi. Kimya devi BASF’ın da Çin’de yeni bir fabrika inÅŸa ettiÄŸi ve Ludwigshafen’da yaklaşık 40 bin işçinin tehlikede olduÄŸuna iÅŸaret edildi. 

Related Posts

Bir cevap yazın